Ha megnézzük a híres borvidékeket " Etyek, Mór, Szekszárd, Villány "mind svábok lakta települések. Ez nem véletlen, mert a szőlőtermesztés és borkészítés meghonosítása a letelepedett németeknek köszönhető Magyarországon. Igaz az egri illetve tokaji borvidéken az olaszok telepítették az első tőkéket, de a svábok művelték és készítették a bor belőle, amit a görög és zsidó kereskedők tettek ismerté a világban. Ezért is válhatott a Tokaji Aszú igazi hungarikummá.

Ezek szerint egy sváb faluban kötelező szőlőt termeszteni és bort készíteni, annak ellenére, hogy semmi nem igazolja értelmét, sem a klíma, sem a föld minősége.

De valóban így van ez? A Krausz testvérekkel, Andrással és Antallal beszélgetünk, olyan szőlőművelőkkel, akik talán az utolsók a taksonyi borvidéken.