Édes vagy másnéven sárga túró.
Hozzávalók:
1 l házi tej!!!!!
10-12 tojás
3 evőkanál cukor
2-3 cs vaniliás cukor
10 dkg mazsola
Rántással, pirospaprikával, babérlevéllel, kis ecettel szószt csinálnak és mikor felrottyan, néhány tojást ütnek bele. Ez után nem szabad megkeverni le kell fedni fedővel és épp hogy főzni egy picit kis lángon, hogy olyan legyen mint a sűrű tojásleves (ez az étel édesapám változatában fokhagymás ecet és babérlevél nélküli).
65 dkg - liszt
5 dkg - ráma
5 dkg - zsír
1 db - tojás
2 kávés kanál szódabikarbóna
3,5 dl - tej
+ kis szódavíz és só
40 dkg cukrot, 40 dkg vajat, 2 egész tojást és 4 tojás fehérjét összekeverünk.
Hozzáadunk egy csomag vaníliás cukrot és belereszeljük egy citrom héját.
ostyalap
4 tojás fehérje
15 dkg porcukor
20 dkg darált dió (fahéj, vaniliás cukor)
1 kg liszthez 6 tojássárgája, 1 tojásfehérje, 40 dkg porcukor, fél kg zsiradék - vaj vagy zsír keverve is lehet (olajat, margarint akkoriban nem használtak).
A füstölt kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben megpirítjuk, majd paradicsomlével nyakon öntjük, és addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. (Bátrabbak vághatnak bele egy macskapöcs-paprikát)
Tipikus reggeli étel, kenyérrel tunkolva (tongázva) fogyasztandó.
Kreisz János
2-3 dkg élesztőt, másfél deci tejjel és kávéskanál cukorral felfuttatunk.
Helyezzünk egy tálkába fél kiló lisztet, 1 tojást, 1 diónyi zsírt, kevés sót. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.