Édes vagy másnéven sárga túró.
Hozzávalók:
1 l házi tej!!!!!
10-12 tojás
3 evőkanál cukor
2-3 cs vaniliás cukor
10 dkg mazsola
A mazsolát beáztatjuk.
A tejet elkezdjük felfőzni, beletesszük a mazsolát. A tojásokat felütjük, a sárgájukat villával megszurkáljuk, szétnyomkodjuk, majd óvatosan összekeverjük.
Nem szabad habosra felverni, mint a rántottánál!
Amikor a tej bőrősödni kezd, óvatosan belecsúsztatjuk a tojást, és tovább főzzük, miközben nagyon lassan mozgatjuk az edény alján, oldalán az egyenes végű, lyukas fakanalat, hogy sehol se sülhessen oda a keverék.
A keverék lassan elkezd túrósodni. Ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Tovább kevergetjük. Amikor a lé színe már megváltozik, „savó” alakul ki, akkor egy keskenyebb mély edénybe „méteres” gézt teszünk (patikában kapható 80cm*100cm-es gézlap) és lassan belecsúsztatjuk az egész anyagot.
Összefogjuk a géz négy sarkát, felemeljük, és hagyjuk a levet (savót) lecsurogni. Megrázogatjuk, hogy tömörödjön. Felül a gézt összeszorítva, szép gömb alakot kapunk. A géz két–két sarkát összekötjük, fakanálra fűzzük, és felakasztva kicsepegtetjük.
Az édes savót lehűtjük, kitűnő italt kaptunk. Ha kevés zselatinnal átmelegítjük, kész a finom puding.
Az összeállt édes túrót szeleteljük, sonkával, sült hússal tálaljuk.
Eredetileg húsvéti étek, de bármikor elkészíthető sonkához, csülökhöz, vagy egyéb sűlthusokhoz. Önmagában is finom édesség.