Édes vagy másnéven sárga túró.  

Hozzávalók: 

1 l házi tej!!!!!

10-12 tojás

3 evőkanál cukor

2-3 cs vaniliás cukor

10 dkg mazsola

 

A mazsolát beáztatjuk.

A tejet elkezdjük felfőzni, beletesszük a mazsolát. A tojásokat felütjük, a sárgájukat villával megszurkáljuk, szétnyomkodjuk, majd óvatosan összekeverjük.

Nem szabad habosra felverni, mint a rántottánál!

Amikor a tej bőrősödni kezd, óvatosan belecsúsztatjuk a tojást, és tovább főzzük, miközben nagyon lassan mozgatjuk az edény alján, oldalán az egyenes végű, lyukas fakanalat, hogy sehol se sülhessen oda a keverék.

A keverék lassan elkezd túrósodni. Ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Tovább kevergetjük. Amikor a lé színe már megváltozik, „savó” alakul ki, akkor egy keskenyebb mély edénybe „méteres” gézt teszünk (patikában kapható 80cm*100cm-es gézlap) és lassan belecsúsztatjuk az egész anyagot.
Összefogjuk a géz négy sarkát, felemeljük, és hagyjuk a levet (savót) lecsurogni. Megrázogatjuk, hogy tömörödjön. Felül a gézt összeszorítva, szép gömb alakot kapunk. A géz két–két sarkát összekötjük, fakanálra fűzzük, és felakasztva kicsepegtetjük.

Az édes savót lehűtjük, kitűnő italt kaptunk. Ha kevés zselatinnal átmelegítjük, kész a finom puding.

Az összeállt édes túrót szeleteljük, sonkával, sült hússal tálaljuk.

Eredetileg húsvéti étek, de bármikor elkészíthető sonkához, csülökhöz, vagy egyéb sűlthusokhoz. Önmagában is finom édesség.