A Mecsek déli lejtőire sütő nap nemcsak a szőlőültetvényekre volt jó hatással, hanem az itt letelepült svábokra is. A mediterrán klíma szenvedélyessé tette őket, elképzelhető hogy esténként a kocsmában a férfiak nem sramlira cépláztak, hanem flamenco gitárok hangjára csapdosták talpukat a padlóhoz, s hangos ollézások közepette forgatták a tűzvörös ruhába bújt lányokat egy kis hajnali üzekedés reményében. Bátrak voltak akkor is mikor kifestették házaikat, nem sokat tétováztak a mesterek ha egy-két cirádáról volt szó a homlokzaton vagy arról hány kanál karmazsint szórjanak a mészbe.

Nem is svábok voltak ezek a bátrak hanem a stifolderek, akik nem a kolbászaikba tették a paprikát inkább a házaikat színezték velük. Hessenből a fuldai apátság (Stiftsfuldauer) környékéről települtek a baranyai Fekedre, ahol évszázadokon át művelték a földet és töltötték a kolbászt. A hosszú parasztportákon a végtelenbe nyúló faoszlopos tornácot követték a gazdasági épületek, amelyek majd kétszer akkorák voltak, mint maga a lakóház. Az utcai homlokzatról nyíló kapubejárat hihetetlen arányival és méreteivel talán a fuldai apátság templomajtaját idézték, elképzelhetetlen, hogy valaha is ezeken jártak volna ki-be a házból inkább a díszes kovácsoltvas kapukat használhatták. Szépnek mindenesetre szép, tudjuk be a mediterrán hevületnek.

A fekedieket is elérte a magyarországi németek sorsa menniük kellett málenkij robotra, emlékoszlop őrzi emléküket megjelölve azokat, akik soha nem tértek vissza.  A maradék lakosságot kitelepítették, de nem mindenki törődött bele, és az évek folyamán lassan visszaszivárogtak. Visszavásárolták portáikat a betelepített felvidékiektől, kicsinosították, hogy újra a régi színekben pompázzanak, felkutatták a fészerben a kolbásztöltőt és most újra töltik a stifoldert.

Az önkormányzat és a kormány állta a renoválások felét. Van olyan tulajdonos, aki itt él napi rendszerességgel gazdálkodik, de vannak, akik hétvégi házként használják. A csendes kis falu élete csak az évente megrendezett Stifolder Fesztivált idejére bolydul fel. Talán ezért választották Habsburg Ottó szobrának ezt a helyet, bár a Habsburgok mindig is szerettek itt nálunk üldögélni.

 

 

 

 Klikk a képre az albumhoz