Málenkij robot  -  "egy kis munka"

El nem követett bűnökért járó büntetés tréfás, orosz elnevezése.

A 2. és a 3. Ukrán Front 1944. december 22-ei 0060. számú parancsa

A munkaképes németeknek és a német nevűeknek az ország mai területéről való deportálása a 0060. számú parancs alapján kezdődött el. 1945. február végéig az Ideiglenes Nemzeti Kormány tudta nélkül mintegy 60-65 ezer civil magyar állampolgárt vittek munkára.

E parancs a 17 és 45 év közötti német származású férfiaknak, valamint a 18 és 30 év közötti nőknek mozgósítását rendelte el. A mozgósítottak meleg ruhát, két pár cipőt, három váltás fehérneműt, evőeszközt és 15 napi élelmet, személyenként összesen 200 kilogrammnyi holmit vihettek magukkal.

A “frontterület mögötti" munkáról rövidesen kiderült, hogy ezen a Szovjetunió értendő. A legtöbbjük a Kaukázusba, Ukrajna és az Urál szénbányáiba került. Ezenkívül olajvezetéket fektettek le, a mezőgazdaságban dolgoztak, romeltakarításban és újjáépítésben vettek részt.

Az Ideiglenes Nemzeti Kormány utólagos észrevételezésére a szovjet hatóságok ugyan hozzájárultak ahhoz, hogy magyar tanácsadókat küldjenek az orosz katonai hatóságokhoz a nem német nemzetiségűek mentesítésére, ám Erdei Ferenc belügyminiszter lépése sem hozott lényeges változást a deportálásokban. A munkaszolgálatra való elhurcolásra a Hitler-ellenes koalíció három kormányfőjének 1945. február 11-ei közös jaltai jegyzőkönyve sem nyújtott kellő indoklást.

A magyar miniszterelnök február végén tájékoztatta a deportálásokról a Debrecenbe érkező amerikai misszió titkárát. Nem ellenezte azok deportálását, akik az SS vagy a Volksbund tagjai voltak, illetve nemrég németesítették nevüket, de - mint említette - a szovjet hatóságok elvittek majdnem 30 ezer olyan személyt is, akik nem támogatták a hitleri politikát. A magyar hatóságok több mint 45 ezer fő mentesítését javasolták a szovjet hatóságoknak - mindhiába.

A Magyarországról 1944-ben és 1945-ben a Szovjetunióba közmunkára szállított polgári személyek száma meghaladta a 40 ezret. Nincsenek pontos adatok arról, hogy a deportáltak közül mennyien maradtak életben; egyes nyugatnémet becslések szerint azonban az elhurcoltak 20 százaléka életét vesztette.

 

Forrás: Föglein Gizella - -Németh István