Kiállítás és filmvetítés a Művelődési Házban

 

 

2006 Május 22. délután a taksonyi Művelődési Házban a budaörsi Dr. Riedl Ferenc Nyelvtörténeti Gyűjtemény egy darabját tekinthették meg az érdeklődők. A Grósz András történész-levéltáros által összeállított anyagot nagy érdeklődéssel szemlélték a látogatók.

 

A kiállítás anyagát kiegészítették az általános iskolás diákok által készített "Szenvedés történetek" pályázatra érkezett művekkel. Három pályamű érkezett, így mindhárman dobogós helyezést értek el, amit ajándékcsomaggal díjazott a zsűri.
Az ünnepség második részében Buglya Sándor, Sváb passió című dokumentum filmjét vetítették le. A budaörsi svábok kitelepítéséről készített alkotás megtekintésére újra teltházas lett a régi mozi épület.
Zömmel idős emberek jöttek el, de a két meghívott vendégünknek feltűnt a sok fiatal. A helyzetet ki is használták, hogy néhány közös fényképet készíthessünk róluk a taksonyi lánykoszorúval.
Mielőtt elsötétedett a terem a rendező úr a lehetőségekhez mérten jó szórakozást kívánt a filmhez. A vetítés alatt néhányan együtt énekelték a film szereplőivel az ismert sváb dalokat. "Ez bizony így volt", "igen, igen" hallatszott a sorok közül, mikor feltűnt a vásznon egy ismerős szituáció.
A 90 perces alkotást a legfiatalabbak is hősiesen végig nézték. Kicsit összezavarodva, de kérdésekkel fejükben hagyták el a termet.
Az estét baráti beszélgetéssel fejezték be az érdeklődök.
Megköszöntük, a történész és a rendező úrnak, hogy eljöttek és megmutatták munkáikat.
S mi reméljük, hogy újabb filmeket többé már nem kell készíteniük.