25 hektáros területen 60 ezer napelemből álló napelem park építhető.

A park éves áramtermelése 15 MW és 6 milliárd forint a beruházási költsége.

A 15 MW kapacitású park 4600 háztartás energiaigényét fedezi ez duplája a faluban lévő 2300 háztartásnak.

A napelem park egyik fele (7,5 MW) fedezi a falu teljes éves áramfogyasztását, minden család minden áramát.

A másik felet (7,5 MW) el lehet adni mondjuk a Harasztiaknak, náluk úgyis egy csomó telephely, üzem, gyár van, aminek kell az áram.

1 kW napelem átlagosan 1100 kWh áramot termel egy évben.

A napelem park másik fele (7,5 MW), aminek a termelését eladnánk, 8,25 millió kWh-t termel évente, amit ha 32 Ft/kWh átvételi árral számolunk, akkor 264 millió forint bevételt hoz.

A napelem park üzemeltetéséhez elegendő 6 fő, melynek éves bérköltsége 27 millió forint.

A napelem park annak ellenére, hogy nem igényel karbantartást a park gondozása éves szinten 4 millió forintot felemészthet.

Így is marad 233 millió forintunk, amivel alig egy emberöltő alatt, azaz 25 év alatt a beruházást kifizetjük.

Az első 25 év alatt senkinek nem kéne villanyszámlát fizetnie a faluban, a második 25 évtől kezdve azon felül, hogy nem kell villanyszámlát fizetni senkinek, évente közösen eltapsolhatunk 233 millió forintot vagy pedig minden egyes ember, a pólyás babákat is beleértve kapna 35 ezer forintot, oszt jónapot.

Az ipari park falu felé eső részéből egy 25 hektáros rész, amelynek 60 százaléka amúgy is vízben áll tökéletesen alkalmas lehet a napelem park telepítéséhez.

A napelem táblák acél vagy beton alépítményen állnak, ebből a szempontból mindegy nekik hogy csordogál alattuk a víz vagy pedig nem. 

Pécset, ahol annyit süt a nap, mint nálunk, egy rekultivált zagytérben, gondolom ez sem lehet szelídebb mint a mi talajvizes területünk,  nem egészen 5 milliárd forintért építettek egy 10 MW-os szolártelepet, aminek a nagy részét 4,2 milliárd forintot uniós és kormány pénzből finanszíroztak.

Persze ha az unió és a kormány adná a pénz nagy részét valószínű elfelejthetnénk az ingyen áramot és az évi 35 ezer forintos ajándékot, de azért jó volt eljátszani a gondolattal.

Bárki is csinálja meg ezt a vállalkozást és eladja az összes 16,5 millió kWh megtermelt áramot az jelentős adót fizet az évi 518 milliós bevétel után.

Egy ilyen beruházással azon túl, hogy részben pontot tennénk az ipari parkos játszadozásunkra, példát mutathatnánk környezettudatos viselkedésből, mert legalább évi 20 ezer tonnával csökkentenénk az ország szén-dioxid-kibocsátását. 

Nem mellékesen a faluban mindenki elektromos autóval járhatna, mert az út mellé konnektorokat telepítenének, hogy lehessen hol tölteni őket.