Szerintem október 1-én este, egy nappal a névszavazás előtt miniszterelnökünk beül a tévéstúdióba, és elmondja, hogy:

 Egy emberkísérlet részesei voltunk, és igen, sikerült, gratulál majd mindnyájunknak, hogy elhittük. Mi pedig ülünk majd báván-mélán a képernyő előtt, már nem is igazán értjük, mit mondanak, azt is elhisszük majd.

Akkor aztán kifejti szép szabatosan, hogy egy brit tudósokból álló csapat kérte fel a magyar kormányt, tanulmányozná a tömeghisztéria és a manipuláció hatásmechanizmusát egy egész országra kiterjedő kísérletben. A projektben 10 millió ember vett részt, kontrollcsoport nélkül, mindnyájan díjazás nélkül, önkéntesen csatlakoztak.

A megvalósítás során a média legkülönbözőbb csatornáin bombázták az embereket félinformációkkal és ijesztgetésekkel, ügyelve arra, hogy szinte minden társadalmi réteget és csoportot a saját mélyében gyökerező zsigeri félelmeivel tápláljon: a keresztényeket az iszlámmal, a cigányokat a segélymegvonással.

Mindezt televízióban, rádión, interneten, óriásplakátokon terjesztették. A kormány és a kormánypárt feladata volt, hogy saját bizalmasain keresztül az egyházak kijelölt vezetői és az önkormányzatok is beszálljanak a kampányba.

Ilyen óriási költségvetéssel társadalmi kísérleti projekt még soha nem került megvalósításra. Milliárdok mentek el, de nem hiába.

A kísérlet fényesen bizonyította, hogy a személyes, negatív tapasztalatok, benyomások nagyjából teljes hiánya ellenére meg lehet fordítani egy szabadságszerető és alapvetően barátságos, befogadó nép gondolkodását. Gyűlölködővé, a legalapvetőbb szolidaritást elutasító, a keresztényi értékeket is simán semmibe vevő masszává formálható, ha elegendő kormányzati adóforint áll rendelkezésre.

A még soha nem látott mérvű emberkísérlet tehát elérte célját.

 

Vagy mégsem? Rajtunk múlik.

 

 (AP)